07 август 2017

Апартаментът в Париж, който се оказа истинска „капсула на времето”



Пълен с произведения на изкуството и …неотключван повече от 70 години – такъв се оказва апартаментът на една от най-известните куртизанки от времето на Бел епок във Франция.

Всъщност, Marthe de Florian не е точно куртизанка, а demi-mondaine – типичен представител на социалната група на безгрижно живеещите дами, които вместо мъж и семейство са предпочитали да бъдат обгрижвани и издържани от много различни мъже. Известно е, че демимонденките са имали по един официален и много неофициални любовници – главно платежоспособни господа, които са отрупвали своите „кукли” с всевъзможни скъпи подаръци, а и са им осигурявали солидна месечна издръжка.   

След смъртта й, апартаментът на Март дьо Флориан в един от най-престижните райони на Париж – този, в който се намира и операта, бива наследен от нейната внучка, която в първите години на нацистката окупация на Франция просто го заключва и отива да живее в южната част на страната. Едва след смъртта й през 2010 г. апартаментът е отключен и целият свят ахва – в него са открити толкова произведения на изкуството, че спокойно би могъл да се превърне в малък музей.

Сред изящните предмети и произведения са огледало с позлатена дървена рамка от времето на Наполеон III, писалище от махагон от любимия майстор на шкафове на Мария Антоанета ­ Жан­Анри Ризенер, малахитова маса от времето на Луи­Филип, невероятно орехово канапе Луи XVI, два махагонови скрина от времето на Джордж III, позлатена маса с огледало, инкрустирано със слонова кост, бронзова фигура от Еме­Жул Далу, златни полилеи, две изрисувани щраусови яйца, дори препариран щраус. Най­ценната находка в апартамента обаче се оказва портретът на самата Март дьо Флориан, продаден по-късно на търг за 2 милиона евро. Портретът е рисуван не от кого да е, а от известния италиански художник и портретист Джовани Болдини.

Може би завинаги ще остане загадка, защо за 70 години, внучката на Март дьо Флориан нито посещава апартамента, нито продава някоя от картините в него.